Historiek

Begin 1982 staken 4 Stadense autofreaks de koppen bij elkaar voor het oprichten van een automobielclub. De bedoeling was vooral een werking uit te bouwen "rond de auto". Niet specifiek autosportgericht. Zelfs een cursus "automechaniek" werd gepromoot.

Het lokaal "De Gilde" werd meteen steunlokaal voor de Aartrijkse Rallycrosser Eric Genouw. Deze kwam trouwens in het Blommenhof een avond verzorgen rond het thema "Rallycross".

In 1983 werd een 1ste echte sportactiviteit gepland, nl. een go-cart race. Deze ging door in de buurgemeente Houthulst omdat geen toelating werd gekregen ..... in Staden.

Na nog een sabbatjaar, dit keer in ..... Oostnieuwkerke, mocht men in 1985 voor het eerst rond de kerk in Staden karten. Een mooi parkoer maar bangelijk snel.

De club was in het tweede jaar van zijn bestaan qua bestuur sterk uitgebreid. Voor wij het vergeten: de pioniers, waarvan sprake, waren Marnick Claeys, Camiel Baeckelandt, Mariën Desseyn en Noël Vanraes ("de witten" en jammer genoeg reeds overleden).

Het kartsysteem werd 10 jaar aangehouden. Maar na 10 edities trad er een zekere metaalmoeheid op en er werd uitgekeken voor een andere activiteit. Men organiseerde 1 jaar niets (1993). In 1994 won Ivan Van Poucke de 1ste RS Staden. Verreden op het parkoer "DICOGEL" met de befaamde "onverhard" aan "de Drietuit". Spektakel troef. In 2009 kregen we er een klassementsproef bij, in Oostnieuwkerke. Vanaf toen kreeg onze activiteit de naam ‘short rally staden’. De eerste keer een short rally en direct een serieuze tegenslag. Iedereen herinnert zich nog de brand in de houtfabriek. De betekende het hertekenen van het parcours op drie dagen van de short rally. Toch zijn we in ons opzet gelukt. Deze inzet trokken we ook dit jaar door en hebben we gekozen om er nog een klassementsproef aan toe te voegen in Westrozebeke. Hierover later meer. Vanaf heden heet onze rally de ‘rally van staden’.

Het spreekt vanzelf dat buiten de kartwedstrijden en de RS Staden tal van andere activiteiten georganiseerd werden: Busreizen, bedrijfsbezoeken, daguitstappen, kwisavonden, zoektochten, feestjes. Kortom teveel om op te noemen. Maar steeds met een klaar doel voor ogen: een groepsgevoel creëren waar iedereen zich goed bij voelt. Een vriendengroep die goed aan elkaar hangt.

Een goed financieel beleid zorgt ervoor dat de club tegen een stootje kan. Neen, wij zijn geen spaarkas, maar wel voorbereid op een tegenslag.

Momenteel zijn er zo'n 110 leden aangesloten. De meesten uit sympathie. De harde kern omvat zo'n 30 leden. Deze mensen worden vooral ingezet op grote activiteiten.

Het huidige bestuur dat trouwens voorgesteld wordt in een andere rubriek, is een samenklitterende "bende" die reeds vele waters doorzwommen heeft.

Buiten de Rally van Staden zijn er nog tal van activiteiten. Wij schrikken er niet voor terug om in bepaalde activiteiten "de fiets" centraal te stellen (2x per jaar). Autosport werkt immers zwaar belastend op de "zenuwen" van buurtbewoners. Zij zien ons dus ook eens graag voorbijrijden op de fiets.

Kort samengevat:

Een vriendenclub die klaar staat om nog een hele tijd te overleven. Wij wachten enkel nog op ….. U!!

Aarzel niet en contacteer ons.